Geleceğin hemşireleri yapay zekâ teknolojili eğitimlerle yetiştiriliyor
Onlar sağlığımızın olmazsa olmaz kahramanları. Aile ve toplum sağlığı için çalışan, sağlığı koruma, geliştirme, hastalık durumunda tedavi ve rehabilite etme aşamasında bakım veren hemşirelere tüm sağlık çalışanlarına olduğu gibi çok şey borçluyuz. Pandemi sürecinde gösterdikleri özveriyle de büyük takdir toplayan hemşireler, sağlık sisteminin en önemli meslek gruplarından biri. Hemşirelerin topluma yaptıkları katkıları onurlandırmak içindünya genelinde her yıl 12 Mayıs, Dünya Hemşireler Günü olarak anılıyor. Bu özel gün vesilesiyle İstinye Üniversitesi (İSÜ), hemşirelik eğitiminin önemine dikkat çekiyor.
Sağlık kuruluşlarında uygulamalı eğitim çok önemli
Sağlık alanında verdiği eğitimlerle adından söz ettiren İstinye Üniversitesi’nin (İSÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, hemşireliğe ve hemşirelik eğitimine diğer üniversitelerden farklı bir bakış açısı ile yaklaşıyor. Türkçe ve İngilizce hemşirelik bölümleri ile eğitim veren İSÜ, sağlık sektörüne nitelikli insan gücü yetiştirerek fark yaratan ve tercih edilen bir eğitim kurumu olma yolunda hızla ilerliyor. Liderlik, takım ruhu ile çalışma, rekabetçi, akılcı, stratejik düşünme, bilgiye değer verme, evrensel etik değerlerle yaşama, çalışkan, topluma karşı sorumlu olma, sporcu, kültürlü olma misyonuyla hareket eden İSÜ Hemşirelik Bölümü, öğrencilerini hem hemşireliğin değerleri hem de üniversitenin değerleri ile yetiştirmeyi hedefliyor. Hemşirelik eğitiminde en önemli noktalardan biri de uygulamalı eğitim. Müfredat programı; teorik ve uygulamalı dersler içeriyor. İSÜ’de öğrenciler lisans eğitiminin nitelikli teorik bölümünün ardından bünyesinde bulunan nitelikli sağlık hizmeti sunan hastanelerde uygulama olanağı buluyor. Hemşirelik öğrencileri 30 yıla yakın sağlıkta bilgi ve tecrübeye sahip MLPCare grubundaki sağlık kuruluşlarında çalışan hemşireler ve diğer ekip üyeleri ile işbirliği içinde eğitimlerini sürdürüyor. Öğrenciler, uygulamalı eğitimlerle birlikte her kurumda çalışabilecek niteliklerle donanmış olarak mezun oluyor.
Mezuniyet sonrası İSÜ bünyesindeki hastanelerde iş imkânı
Türkçe ve İngilizce olmak üzere eğitim veren İSÜ’de İngilizce bölümünde hazırlık eğitim programı bulunuyor. Seçmeli İngilizce derslerinin yoğun olduğu Türkçe Hemşirelik Bölümü’nde ise öğrenciler akademik ve mesleki İngilizce dersleri ile mesleki kariyerlerine katkı sağlayabiliyorlar. Hemşirelik Ulusal Çekirdek Eğitim Programı (HUÇEP) temel alınarak hazırlanan müfredat ile dört yıllık lisans eğitiminde nitelikli hemşirelik lisans eğitiminin tüm gereklilikleri karşılanıyor. İsteyenler beslenme ve diyetetik, fizyoterapi ve rehabilitasyon gibi diğer lisans bölümleri ile çift ana dal ve yan dal yaparak kariyerlerinde yeni kapılar açabiliyor. Ayrıca bölüm öğrencileri her yıl düzenlenen öğrenci hemşireler kongresine aktif olarak katılmaya teşvik ediliyor. Akademisyenlerin danışmanlığında isteyen öğrenciler birinci sınıftan itibaren yaptıkları bilimsel araştırmalarla kongreye katılabiliyor. Üniversite başarılı öğrencilere akademik başarı bursu veriyor. Mezuniyet sonrası hemşirelik alanında tezli, tezsiz yüksek lisans ve doktora eğitim olanağı da sağlanıyor. Yüksek lisans eğitimi için öğrencilere başarı puan ortalamasına göre yapılan değerlendirme ile yüzde 100’e varan burs hakkı tanınıyor. Başarılı mezunlar ise İSÜ’nün bünyesindeki hastanelerde mezuniyet sonrası çalışma imkânı bulabiliyorlar.
Hemşirelikte yapay zekâ teknolojisi
Yapay zekâ artık hayatımızın birçok noktasına karışımıza çıkıyor. Sağlık sisteminde yaşanan hızlı değişim ve gelişimi de yakından takip eden İSÜ, bir değişim aracı olan yapay zekâ teknolojisini hayata geçirdi. Geleceğin hemşirelerini yetiştirmeyi planlayan İSÜ, eğitim, araştırma ve klinik bakımda yapay zekayı kullanmayı gerektiren (karar verme destek sistemleri, simülasyon, sanal gerçeklik, oyun ve diğer eğitim teknolojisi) durumları hemşirelik bakımına entegrasyonunu sağlayarak eğitimlerine yapay zekayı da dahil ediyor.