2025 yılına damgasını vuracak inanılmaz uzay görevleri

0
0

2024 yılı, NASA’nın Jüpiter’in buzlu uydusu Europa’yı inceleme görevinden Elon Musk’ın SpaceX şirketinin Starship roketini havada yakalamasına kadar birçok heyecan verici uzay başarısına sahne oldu.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, “2024 yılında keşfetmek, araştırmak ve ilham vermek için büyük adımlar attık. Tüm bunları yaparken Amerikan halkına ve tüm insanlığa elle tutulur faydalar sağladık” dedi.

Ancak 2025, uzay ajansları ve şirketler için daha da heyecan verici bir yıl olacak. Birçok dikkat çekici görev 2025’te gerçekleşecek. İşte 2025’te gerçekleşmesi planlanan görevler.

2025 Mayıs’ında fırlatılması beklenen Tianwen-2, Dünya’ya yakın asteroit Kamoʻoalewa’ya (2016 HO3) ulaşarak, asteroitten örnek toplayacak.

Bu misyon, asteroitten alınan örneklerle Güneş Sistemi’nin oluşumu ve evrimi hakkında daha fazla bilgi edinmeyi amaçlıyor.

Tianwen-2, asteroite ulaşmadan önce uzaktan gözlemler yapacak ve yaklaşık 100 gram tozlu yüzey kayası toplayacak.

2026’da Kamoʻoalewa’ya, 2034’te ise 311P/PANSTARRS kuyruklu yıldızına ulaşması bekleniyor.

Venüs’te yaşam arayışına dair heyecan verici bir görev,2025  yılında özel sektör tarafından gerçekleştirilecek.

Venus Life Finder, 2025’in Ocak ayında Yeni Zelanda’dan fırlatılacak ve Venüs atmosferine organik molekülleri arayan bir sonda bırakacak.

Venüs’ün sıcak, zehirli atmosferi nedeniyle yaşam ihtimali hakkında kesin bir kanıt yok, ancak bu görev, yaşamın izlerini aramaya yönelik önemli bir adım olacak.

Sierra Space’in geliştirdiği Dream Chaser, 2025 yılı Mayıs ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kargo taşıyacak.

Bu geleneksel uçak gibi yatay iniş yapabilen araç, ilk uçuşunda yaklaşık 45 gün boyunca uzay istasyonunda kalacak.

Gelecekte, astronotları taşıma potansiyeline de sahip olan Dream Chaser, uzay turizmi için de kullanılabilir.

Avrupa Uzay Ajansı’nın geliştirdiği Space Rider, 2025 yılı üçüncü çeyreğinde alçak Dünya yörüngesine fırlatılacak.

İnsansız ve yaklaşık iki ay boyunca yörüngede kalacak olan Space Rider, bilimsel araştırmalar için önemli veriler toplayacak.

Yeniden kullanılabilir bir uzay aracı olan Space Rider’ın gelecekte birçok uzay görevinde kullanılması bekleniyor.

NASA’nın ESCAPADE misyonu, Mars atmosferini incelemek için 2025 yılında başlatılacak. İkiz uzay araçları, Mars’ın manyetik alanlarını ve atmosferini inceleyecek.

Mars’taki iklim değişiklikleri hakkında önemli bilgiler sağlayacak bu görev, uzay hava koşullarından uzay araçlarını koruma çalışmalarına katkıda bulunacak.

2025 yılında fırlatılacak Haven-1, özel sektörden gelen ilk ticari uzay istasyonu olacak.

SpaceX Falcon 9 roketiyle Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılacak olan Haven-1, dört astronota lüks bir yaşam alanı sunacak.

Kraliçe yatakları ve büyük pencereleriyle uzayda konforlu bir yaşam alanı sağlayan istasyon, ticari uzay turizmi için önemli bir adım olacak.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), 2025’te Gaganyaan programı kapsamında üç mürettebatsız uzay aracı fırlatacak.

Bu görevler, Hindistan’ın uzaya insan göndermesi için önemli bir adım olacak.

2026’da yapılması planlanan Gaganyaan IV, üç astronotu uzaya taşıyacak.

Elon Musk’ın SpaceX’i, 2025 yılında Starship ile Dünya yörüngesinin ötesine yapacağı yolculuk için hazırlıklarını sürdürüyor.

Starship, SpaceX’in Mars’a insan göndermeyi planladığı en büyük roket sistemi olacak. 2025 yılı, Starship’in fırlatılmasının yanı sıra bu dev roketin hızlı yakıt ikmali yapabilmesi için geliştirdiği yeni teknolojilerin de test edileceği bir yıl olacak.

Elon Musk, 2026’da Starship’in Mars’a mürettebatsız bir görevle gitmesini, 2028’de ise ilk insanlı Mars yolculuğunun yapılmasını öngörüyor.

Kaynak: www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/2025-yilina-damgasini-vuracak-inanilmaz-uzay-gorevleri,0mpxxFCDGk6y7bTb7QU2wg/N6F3gPzi1kmSLjdcSHFoGg