Şahin ve Türeci’ye Bellevue Sarayı´nda düzenlenen törende Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in katılımıyla liyakat nişanı takdim edildi.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, törende yaptığı konuşmada, “Geliştirdiğiniz aşı insanlığa bir hizmettir. Şu anda bu yüzden burada bulunuyoruz. Bu aşı sadece hayat kurtarmıyor, aynı zamanda insanlığın sosyal yaşantısının devamını da kurtarıyor” ifadelerini kullandı.
“Sizlerin hikayesi insanlık için en iyi ilham kaynağıdır” diyen Steinmeier, Almanya’nın salgını kontrol altına alacağını söyledi.
Özlem Türeci, liyakat nişanının takdiminin ardından yaptığı konuşmada, bu nişanın kendilerine verilmesinden dolayı eşi Uğur Şahin ile büyük onur duyduklarını ve bu nişanın kendileri için büyük değer taşıdığını söyledi.
Covid-19’a karşı aşının geliştirmesine katkısı olanlara teşekkür eden Türeci, “Dünya ile virüs arasındaki yarışta bizim nihai hedefimiz etkili ve uyumlu bir aşı geliştirmekti” dedi.
Uğur Şahin de liyakat nişanını, geçen yılın başarılarının toplu bir takdiri ve onuru olarak gördüğünü belirterek, ekibine ve uluslararası ortaklarına teşekkür etti.
Pandeminin birinci yılı henüz dolmadan, Kasım 2020’de geniş denek grubu üzerinde yapılan deneylerde Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının Covid-19 hastalığına karşı “yüzde 90’dan fazla etkili olduğu” açıklandı. Pfizer ve BioNTech, söz konusu gelişmeyi “bilim ve insanlık için büyük bir gün” sözleriyle duyurdu.
Koronavirüs aşısında başarıya ulaştığını açıklayan ilk şirketin üzerinde çalıştığı aşı, altı ülkede 43 bin 500 kişi üzerinde test edilmişti; bu ülkeler arasında Türkiye de vardı.