Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları ile Bu Toplantılarda Bulunacak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri Hakkında Yönetmelik 8.11.2012 tarih ve 28481 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmeliğin 2. maddesi gereğince, Yönetmeliğin kapsamı “Bakanlık (Gümrük ve Ticaret Bakanlığı) temsilcisinin bulunması zorunlu olan anonim şirket genel kurul toplantılarının belirlenmesi, anonim şirket genel kurul toplantılarında uygulanacak usul ve esaslar ve toplantılarda bulunacak Bakanlık temsilcilerinin görev, yetki ve nitelikleri ile bunlara yapılacak ödemeler, şirketlerin genel kurul çalışmalarının esas ve usullerine ilişkin kuralları içeren iç yönergede bulunacak asgari unsurlar, genel kurula katılma ve oy kullanma hakkını kullanacak olan pay veya pay senetlerinin tevdi edildiği kişiler, tevdi edilen kişilerin bağlı oldukları esas ve usuller ile temsil belgesinin içeriği” olarak belirlenmiştir.
Yönetmeliğin 2. Maddesi gereğince, genel kurul toplantılarında uygulanacak usul ve esaslardan toplantıların yapılmasına dair olanlar ele alınacaktır.
Toplantı çeşitleri
Söz konusu yönetmelik ve TTK içeriğinde 3 çeşit toplantı olduğun ortaya çıkmaktadır.İ
– Olağan genel kurul toplantısı
– Olağanüstü genel kurul toplantısı
– İmtiyazlı pay sahipleri özel kurulu toplantısıdır.
OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI
Olağan genel kurul toplantısı her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılır. Bu durumda yılın ilk üç ayı içinde (1 Ocak-31 Mart), özel hesap dönemi olan şirketlerde ise, hesap döneminin bittiği günü izleyen ilk üç ay içinde yapılır.
Olağan genel kurul toplantılarda,
-Organların seçimine,
-Finansal tablolara,
-Yönetim kurulunun yıllık raporuna,
-Kârın kullanım şekline,
-Dağıtılacak kâr ve kazanç paylarının oranlarının belirlenmesine,
-Yönetim kurulu üyelerinin ibraları ile
-Faaliyet dönemini ilgilendiren ve gerekli görülen diğer konulara
-ilişkin müzakere yapılır, karar alınır. Yönetmelik 7/1, a – TTK 409/1
Kural olarak olağan genel kurul toplantısı çağrı yolu ile yapılır. Buna göre genel kurul, şirketin esas sözleşmesinde gösterilen şekilde, şirketin internet sitesinde ve Türkiye Ticaret Sivil Gazetesin de yapılan ilan ile toplantıya çağrılır. Bu çağrı, ilan ve toplantı günleri hariç toplantı tarihinden en az iki hafta önce, gündemi noter aracılığıyla diğer paydaşlara tebliğ edilmelidir. Tüm pay sahiplerinin onayı halinde çağrı yapılmadan genel kurul toplantısı yapılması mümkündür. Kararlar ise toplantıda hazır bulunan oyların çoğunluğu ile verilir ve Türkiye Ticaret Sivil Gazetesin de yapılan ilan ile yayımlanır.
Şirketlerde genel kurul toplantısı genellikle sorunsuz ve tüm pay sahiplerinin katılımı ile gerçekleşmektedir. Bu nedenle çok fazla davalara konu olmamaktadır.
Av. Perihan İlke Demir