“Sayaç Okumada Düşük Karbon Çözümü”
Türkiye’nin en büyük özel doğal gaz dağıtım şirketi Aksa Doğalgaz, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından gerçekleştirilen 8. İstanbul Karbon Zirvesi’nde sera gazı emisyonlarını azaltarak iklim değişikliğine karşı etkin mücadelede örnek oluşturan kuruluşlara verilen SÜT-D 2023 Düşük Karbon Kahramanları Ödülü’nün sahibi oldu. Ödülü İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu takdim etti.
Bir yılda 111,8 ton karbon azaltımı
Sanayileşme, nüfus artışı ve ısınma ihtiyacı gibi sebeplere bağlı gelişen hava kirliliğine karşı temiz ve nefes alınabilen bir hava sahasının önemine dikkat çeken Aksa Doğalgaz, sürdürülebilirlik çalışmalarını iş süreçleriyle birlikte yürütüyor. Aksa Doğalgaz’ın bu bakış açısıyla pilot bölgelerinde hayata geçirdiği “Sayaç Okumada Düşük Karbon Çözümü” projesi kapsamında bir yıl boyunca sayaç okuyan ekiplerinin bir bölümü otomobil yerine elektrikli motosiklet/bisiklet kullandı. Bir yılın sonunda111,8 ton karbon salım azaltımı sağlanan projenin çıktılarını yakından takip eden Aksa Doğalgaz iyileştirme ve geliştirmelerle birlikte “Sayaç Okumada Düşük Karbon Çözümü” uygulamasını tüm bölgelerinde yaygınlaştırmayı hedefliyor.
Doğal gaza yüzde 20 oranında yeşil hidrojen
Aksa Doğalgaz, 2022 yılında 5 milyona yakın abonesinin karbon yoğun yakıtlar yerine doğal gaz kullanmasıyla 9,3 milyon ton daha az karbon salımı gerçekleşmesine katkıda bulundu; bu oran, 392 milyon ağaçtan oluşan bir ormanın temizleyebileceği karbon miktarına eşit. Türkiye’nin doğal ve temiz yarınları için çevresel etkileri en az olan enerji kaynaklarına yönelmek Aksa Doğalgaz için tercih olmaktan öte bir konumda yer alıyor. Bir zorunluluk olarak gördüğü çevreci kaynaklardan üretilen enerjilere yönelik bilinçlenmenin önünün açılması gerektiği düşüncesiyle operasyonel adımlarını sistematik biçimde kurgulayan Aksa Doğalgaz, taleplere başarıyla karşılık vermenin yanında çevresel etki için dinamik ve yapıcı projeler üretiyor, bunların sürdürülebilir bir ölçüde yaygınlaştırılması için çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu nedenle senelerdir çevreci alternatiflere yönelik Ar-Geçalışmaları yürüten Aksa Doğalgaz’ın GAZBİR-GAZMER bünyesinde uygulamaya aldığı bir diğer projesinde doğal gaza yüzde 20 oranında yeşil hidrojen karıştırılıyor. İlerleyen süreçte bu çalışmayı geliştirerek bir hidrojen köyü kurmayı amaçlayan Aksa Doğalgaz, temiz hava sahası ve çevresel etkinin tüm kolları için etkin çalışmalar ortaya koyuyor.