Haziran ayının en çok konuşulan ve en çok piyasalarımızın sevindiği konu; Türkiye’nin gri listeden çıkması oldu.
Singapur’daki toplantıya katılan Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek kararı Twitter dan ‘’Başardık’’ yazısıyla duyurdu.
Gri Liste nedir? Ne zaman Gri listeye girdik ve çıkmamız neden bu kadar önemlidir? Sizlere bu konulardan bahsetmek istiyorum.
Gri Liste; Mali Suçlarla mücadele de ülkelerin performanslarını değerlendiren Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kara para aklama ve terörizm finansmanıyla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri belirlemek amacıyla oluşturulan bir listedir.
FATF ,1989 yılında ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada ‘dan oluşan G-7 ülkelerinin Paris’teki toplantısında hükümetler arası bir organizasyon olarak kuruldu. Bu yapının görev süresi kuruluşundan itibaren periyodik olarak uzatılırken Nisan 2019’da alınan kararla süresiz hale getirildi. Kuruluşun karar merci olan Genel Kurul yılda 3 kez toplanıyor. FATF Başkanı, Genel Kurul tarafından FATF üyeleri arasından 2 yıl için atanıyor.
FATF bu ülkelerde bu alandaki eksiklerin giderilmesi için çalışmalar yapıyor. Mali suçlarla mücadelede ülkelerin performanslarını değerlendiren Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Türkiye’nin kara para aklama ve terörizm finansmanı ile ilgili mücadelede geri kaldığı için 2021 yılında alındığı ‘’gri liste’ ’den çıkarıldığını duyurdu. FATF, Türkiye’nin ‘’önemli ilerleme kaydettiğini ‘’ ve artık FATF ’in izleme sürecine tabii olmadığını ‘’belirtti.
Singapur’daki toplantıya katılan Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek kararı Twitter dan ‘’Başardık’’ yazısıyla duyurdu.
FATF’nın güncellenen son gri listesinde şu ülkeler kaldı: Bulgaristan, Burkina Faso Kamerun, Hırvatistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Haiti, Kenya, Mali, Monako, Mozambik, Namibya, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya, Venezuela, Vietnam, Yemen.
Gri liste sürecimiz nasıl başladı ve ilerledi? FATF ’a 24 Eylül 1991 ‘de üye olan Türkiye, bugüne kadar başlangıç tarihleri 1994,1998 ve 2006 yılları olan 3 FATF değerlendirmesinden geçti, Dördüncü değerlendirme 2018 de başladı ve 2019 da tamamlandı. Söz konusu karşılıklı değerlendirme raporu ve sonrasında hazırlanan izleme dönemi sonrası raporla birlikte Türkiye, Ekim 2021’de ‘’arttırılmış izlemeye tabi ülkeler ‘’in yer aldığı ‘’gri Liste’ye dahil edildi.
Peki Gri Listeden çıkmamızın faydaları nelerdir?
Türkiye’nin gri listeden çıkmasının finansal siteme olan güvenin artması anlamına geliyor Bankacılıktan reel sektöre kadar pek çok alanda olumlu yansımaların görüşmesi bekleniyor.
Mesleği Bankacılık olan bir kişi olarak ben sistemin çok kuvvetli ve güvenilir olduğunu biliyorum fakat birçok Uluslararası Fon kuruluşları yatırım yapabilir ülkeler statüsünde bu listelere çok dikkat ediyorlar.
Yabancı yatırımcının ülkemize gelmesi Enerjiden inşaat ve altyapıya, turizmden sanayi ve imalata, gayrimenkulden diğer sektörlere kadar kararın uluslararası alanda olumlu etkilerinin hissedilmesi bekleniyor.
Şimdi gelelim bu kadar teknik bilgiden sonra; Türkiye için 2021 yılında alınan bu kararın gerçekçi olup olmadığına, Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre dünyada 206 ülke var, bu 206 ülkeden neden Türkiye her işin başında etkileniyor, tabii ki de siyasi olduğunu düşünüyorum. Kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptıkları raporlamaların asla sağlıklı olduğuna inanmıyorum!
Evet ülkemizde bazı konularda aksaklıklar var , Rejim, adalet sistemi , ekonomik zorluklar ama bunu yanında Türkiye Cumhuriyeti yaşayan , büyüyen ve gelişen bir ülke yıllarca AB üyeliği konusunda bizleri kapılarda bekletip sonunda türlü bahanelerle almadılar , bizden daha çok ekonomisi zayıf hatta batmak üzere olan ülkeleri maddi yardımlarla kurtardılar , göçmen meselesinde bize söz verdikleri yardımları asla göndermeyerek , kendi sınırlarına dikenli teller çekip , göçmenlerin üzerine ateş açtılar.
Peki bu noktadaki yaşanan insanlık suçu nerede? İsrail ve Filistin savaşında yapılan katliamlar, insanlık dramı, İsrail’e yapılan yardımlar, milyonlarca ölen insan, yaşanan vahşet, çocuklar hakkını kim arayacak? cevap yok! niye yok Cevap; Sermaye her zaman kazanır çünkü hep güçlünün yanındalar.
Şöyle bir önerim var; tüm dünyada en insancıl, en yardımsever ülke kategorileri topluluğu birliği kurulsa acaba bu 206 ülkeden kaçı girebilir? En yardımsever Ülke hangisi olur, koşulsuz yardım edecek ülkeler kategorisine kaçı girebilir?
Cevap; Türkiye, Azerbaycan belki bir iki ülke daha gerisi çok ilgilenmezler bile.
Zaman içinde yaşanan tüm olaylar, yapılan haksızlıklar tüm güvenimizi sarstı. Bir ülke diyorsa ki ben terörizm finansmanı ve kara para aklama konusunda çok iddialıyım lütfen internet e yazıp bir araştırın. Uluslararası bir Bankada tam 9 yıl görev yaptım ve 6 defa kara para aklama eğitimi aldım beni daha iyi anlayacaksınız.
Bu durum tabii ki her otoriteye ve her kuruluşa karşı geleceğiz manasına gelmiyor, geldiğimiz noktada Sayın Hazine Maliye Bakanlığımız tarafından tüm zorluklar aşılmış ve bir başarı elde edilmiştir.
Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum, bol bol yatırım gelsin ki şu yaşadığımız ekonomik zorluktan çok kolay kurtulabilelim.
Güzel ve Sağlıklı günlerde Görüşmek dileğiyle.
İpek Duran .