Grönland’da, 1990’lara kıyasla 7 kat fazla buzul kaybı yaşandı.
Bu kayıpların başlıca nedeni olarak, geçen yaz Grönland üzerindeki yüksek hava basınç sistemlerinin bloke olması gösterildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, buzul erimesindeki bir önceki rekorun da yüzde 15 oranında aşıldığını belirtti. Devam eden karbon salımının Grönland’da aşırı erimeye yol açtığı biliniyor.
Son 30 yılda Grönland’daki buzulların erimesiyle küresel çapta deniz seviyeleri de giderek yükseldi. Grönland’la ilgili geçen sene Aralık ayında yayımlanan bir uluslararası rapor, bölgede 1990’lara kıyasla yedi kat fazla buzul kaybı yaşandığını ortaya koydu.
532 GİGATON BUZ KAYBEDİLDİ
Grace ve Grace-FO uydularından elde edilen veriler ile iklim modellemeleri kullanılarak yapılan incelemede, uzmanlar tam bir yıl içerisinde Grönland’ın 532 gigaton buz kaybettiği sonucuna vardı. Bu rakamlar, 2012’den bu yana çok büyük bir artış olduğuna işaret ediyor.
Araştırmacılara göre, bu kayıp deniz seviyesinin 1.5mm yükselmesine denk geliyor. Bu da bir yıl içinde ortalama yüzde 40 artış demek.
Uzmanlar, 2019 yılında büyük oranlarda buzul erimesi yaşanmasını kaygı verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Grönland’da 2020 yılında şimdiye kadar ortalama koşullar görüldü. Son yıllardaki devasa buzul erimelerinin, dünya genelinde düşük rakımlı bölgelerde yaşayanlar üzerinde büyük etkileri olabileceği tahmin ediliyor.