Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 Temmuz’a ilişkin Sanayi Üretim Endeksi verisini açıkladı.
Buna göre, sanayi üretimi temmuzda aylık yüzde 6,2 azalırken, yıllık bazda yüzde 2,4 arttı.
Böylelikle sanayi üretimi, 2020 Temmuz’dan bu yana en sert aylık düşüşü kaydetmiş oldu.
EN KESKİN DARALMA MADENCİLİKTE
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2022 yılı Temmuz ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,1 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 6,8 azaldı.
Sanayinin alt sektörlerine aylık bazda bakıldığında ise, 2022 yılı Temmuz ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinin bir önceki aya göre yüzde 2,6, imalat sanayi sektörü endeksinin yüzde 6,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinin de yüzde 3,1 azaldığı görüldü.
Garanti BBVA Yatırım veri sonrası yayımladığı raporda, “Aylık değişimlere göre, eğilim (3 aylık) yüzde 0,9 büyümeden, yüzde 1,3 daralmaya döndü. Böylece eğilim pandemi sonrası ilk kez daralmaya işaret etti” dedi.
GEÇEN AY FAİZLERDE İNDİRİME GİDİLMİŞTİ
Merkez Bankası ekonomik aktivitede yavaşlamayı neden göstererek geçen ay faiz indirimine gitmişti.
Raporda, “Temmuz’da tatil nedeniyle çalışılan gün sayısının resmi verilerin yansıttığından daha az olmasının sanayi üretimini olumsuz etkilediğini düşünüyoruz. Ancak öncü göstergeleri de dikkate aldığımızda aktivitede yavaşlamanın üçüncü çeyrekte netleştiği görülüyor” denildi.
Birçok ekonomist güçlü ihracat performansı ve iyi geçen turizm sezonu sonrasında potansiyelinin üstünde büyüyen ekonominin iç ve dış talebin ikinci yarıda yavaşlama eğilimine girebileceğine dikkat çekiyordu.
Türkiye’nin ana ihracat pazarı AB başta olmak üzere, küresel faiz artışları, küresel resesyon endişeleri, öncü PMI verileri dış talebin zayıfladığını gösteriyor. Öte yandan iç talep ise kısmen canlılığını korusa da yavaşlama sinyalleri gösteriyor.
‘TCMB TEKRAR FAİZ İNDİREBİLİR’
Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, “Merkez Bankası’nın son faiz indirimindeki rasyonalite ekonomideki bir miktar ivme kaybı vurgusuna dayanıyordu. Burada da bu ivme kaybını gözlemleyebileceğimiz bazı hareketler söz konusu” dedi.
Capital Economics ise verinin ardından TCMB’nin Ekim ayında da 100 baz puan faiz indirimine gidebileceğini beklediğini söyledi. TCMB Eylül ayındaki indirim sonrası oluşan faiz düzeyi için “yeterli” tanımlaması yapmış, bu nedenle piyasada faiz indiriminin Ekim’de de devam devam edeceğine yönelik bir beklenti oluşmamıştı.