Umudun Yolu Alp’i Okumaktan Geçer

0
301

Cihat DÜNDAR, başarılı yazar Alp Armutlu ile sizin için konuştu. Umudun Yolu isimli kitabı üzerine değerlendirmelerde bulunan Alp Armutlu, salgının kendisini nasıl etkilediği sorusuna şöyle yanıt verdi: “Fırsata çevirip evde daha önce gezdiğim yerleri kaleme aldım, daha fazla okudum.” Öte yandan yazarken çevresinden, yaşadıklarından ve gördüklerinden etkilendiğini öğrendiğimiz Alp Armutlu, kitabı ile ilgili bilinmeyenleri anlattı ve bir itirafta bulundu: “Mesajım aslında net, Nutuk okumuyorsak Atatürk’ü tam tanıma şansımız yok!”

Öncelikle sizi tanımak isteriz. Alp Armutlu kimdir?

1974’te İstanbul’da doğdum. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Rehberlik yaparak turizm ile reklam ajansları ve PR şirketlerinde çalışarak profesyonel iletişim ile tanıştım. 2006 yılında Active Events Etkinlik Yönetimi Şirketi’nin, 2014’te ise İstanbul1881 Kültür ve Sanat Platformu’nun kurucuları arasında yer aldım. 2015-2017 yılları arasında kapsamlı bir şekilde notlar çıkartarak Nutuk’u okudum, 2017’de Nutuk izinde kendimi Anadolu’da Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının izlerini takip ederken buldum. 10 bin kilometre ve 27 şehir boyunca Türk Kurtuluş Savaşı mücadelesini yerinde inceledim. Yaşananların global hikâyeler olduğunu düşünmekle birlikte 2021’de Umudun Yolu kitabını kaleme aldım ve şimdi aynı isimle İstiklal Yolu’nda Umut arayacağımız bir belgesel için kolları sıvadım.

Yazarlık hayatınız nasıl başladı? Size öncülük eden bir isim var mı?

İlk öncüm Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Geometri’den, askerlik sanatına, Nutuk’tan, çıkardığı gazetelerin başyazılarına kadar sadece bir lider değil, iyi bir hatip ve yazar olarak da adım adım takip ettiğim dünya lideri.  Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm kitaplarının çok önemli stratejik araştırma merkezlerinde okutulduğu hakkında bilgim var.  İkinci karakterim Turgut Özakman. Ne kadar dolu ve öz bir isim değil mi? Karşılıklı yaptığımız kısa görüşmede sakın oturarak kitap okuma mutlaka gez, yaşa, gör ve aktar demişti. Haklı çıktı. Çılgın Türk aslında kendisi ancak kendisini çok anlatmayacak kadar mütevazi.

Yazarken nelerden etkilenirsiniz?

Çevremde yaşadıklarım ve gördüklerimin iç dünyamda oluşturduğu her şeyden etkilenebilirim. Yazarken hayal kurabilirim, aşırı duygusal olabilirim, vurdumduymaz olabilirim, heyecanımı aktarmak için metin içinde keşiflere çıkabilirim.

Umudun Yolu isimli eserinizden bahseder  misiniz? 

2015’ten itibaren yoğun ve planlı olarak yaptığım çalışmalarla ilk önce Nutuk’u ve kaynakları iyi seçilmiş bazı dizi ve filmleri inceledim. Sonra yola koyuldum. Samsun, Havza, Amasya, Sivas, Erzurum, Ankara, Bilecik, İnönü, Eskişehir, Polatlı, Haymana, Akşehir, Şuhut, Afyon Kocatepe, Dumlupınar, Aslantaş, Uşak, Nif, Belkahve ve İzmir’i adım adım gezdim. Notlar çıkarttım ve fotoğrafladım. Sahilden Şile’den Samsun’a kadar bir kez daha Bandırma Vapuru’nun rotasında yolculuk yaptım ve Nutuk Yıldızı Gösterisini hazırladım. Bugüne kadar toplam 5.000 kişiyle gösteriyi buluşturdum. Sahne üzerinde gözlem yaptım ve bu gözlemlerimin rehberliğinde Umudun Yolu’nu kaleme aldım. Kitap 1919, 1920 ve 1921’de umudu anlatıyor. Geleceğe bilgi aktarıyor. Okuyucusuna aslında “ Sen de eline Nutuk al, yola düş” diyor.

Umudun Yolu isimli eserinizin ismi nerden  geliyor?

Günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz kavramdan alıyor; Umut’tan.

Aslında çok önemli bir filmin sahnesinden. Kurtuluş dizisi içine Turgut Özakman büyük bir şifre ile yerleştirmiş cümleyi. Kütahya Eskişehir savaşlarından sonra cephede incelemelerde bulunan TBMM heyetinin karşısına gecenin yarısında yolda kağnısı ile giden bir kadın çıkıyor hem de cephenin tam ortasında, iki milletvekili kendi aralarında konuşurken biri diğerine soruyor. “Gecenin bu saatinde bu şekilde insanı harekete geçiren şey nedir?” diye. Diğer millet vekili de hemen cevaplıyor “Umut” diye. İşte bana göre her kağnı kolu, her bir kadın Türk Kurtuluş Savaşı’nda Umudun temsilcisi. Anadolu Kadını ve Umut yan yana gelince kitabın ismi o köy yollarında, dağ ve tepeler arasında bence kendi formunu bulmuş oldu. Umudun Yolu oldu.

Umudun Yolu isimli kitabınızı okur gözüyle yorumlar mısınız?

Bunu yapmam zor ancak kısa örnekler vereyim. Ağlayarak arayan var, hediye gönderen var, okuyarak not alıp bana kahve ısmarlayıp 1-2 saat konuştuğumuz okurlarım var. Yurtdışından okurlarım var. Almanya’dan İngiltere’den gelip kitabımı almış, okumuş ve imza isteyen insanlar var. Ortak duygularımız “Umudun Yolunu” keşfetmek hepimize iyi gelmiş.

Umudun Yolu isimli kitabınızın vermek istediği mesaj nedir?

Nutuk ne diyor? Mustafa Kemal neyi kaleme almış? Ne anlatmış? Stratejilerini nasıl uygulamalara çevirmiş bu mesajları matematik ve mantıktan faydalanarak anlatıyor. Mesajım aslında net, Nutuk okumuyorsak Atatürk’ü tam tanıma şansımız yok!

Yeni çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

  1. Kitabımın önsözü hazır. Hikâyelerini oluşturdum. Yakında kaleme almaya başlayacağım. Heyecanlıyım.

Covid 19 salgını sizi nasıl etkiledi?

Fırsata çevirip evde daha önce gezdiğim yerleri kaleme aldım, daha fazla okudum. Araştırmalarımı tamamladım. Çalıştım kısaca.